Дестинации
Австрия Албания Аржентина Белгия Бенелюкс Бразилия Великобритания Виетнам Германия Дания Индия Иран Испания Италия Камбоджа Китай Люксембург Малта Норвегия Полша Португалия Скандинавия Словения Сърбия Тайланд Узбекистан Уругвай Финландия Франция Холандия Хърватия Черна гора Чехия Швейцария Швеция Шри Ланка Япония

ТАДЖИКИСТАН - УЗБЕКИСТАН - по изгубените пътища на Александър Велики

Екскурзия ТАДЖИКИСТАН - УЗБЕКИСТАН - по изгубените пътища на Александър Велики - 11 дни / 10 нощувки / 10 закуски / 9 вечери
ТАДЖИКИСТАН - УЗБЕКИСТАН - по изгубените пътища на Александър Велики
ТАДЖИКИСТАН - УЗБЕКИСТАН - по изгубените пътища на Александър Велики
ТАДЖИКИСТАН - УЗБЕКИСТАН - по изгубените пътища на Александър Велики
ТАДЖИКИСТАН - УЗБЕКИСТАН - по изгубените пътища на Александър Велики
София – Истанбул - Душанбе - Худжанд – Истаравшан – езерата Маргузор - Пенджикент - Самарканд - Шахрисабз - Бухара – Хива – Ургенч - Ташкент – Истанбул - София

11 дни / 10 нощувки / 10 закуски / 9 вечери
от 5190.00 лв.

 
 
ДАТА ЦЕНА
18.08.2024 5190.00 лв.


Програма
1 ден София - Истанбул - Душанбе
Полет на TURKISH AIRLINES от София за Истанбул в 15.45 ч. Кацане в 17.15 ч. Следващ полет в 18.35 ч. за Душанбе. Кацане в Душанбе в 01.10 ч. Трансфер и настаняване в хотел. Нощувка.
2 ден Душанбе
Късна закуска. Туристическа програма в Душанбе – столицата на Таджикистан, включваща посещение на Националния музей на Таджикистан, представящ над 50 000 експоната, сред които и една от най - големите в света глинени статуи на Буда с височина 13 м, местния ориенталски базар Мехргон – любимо място за посещение както на местните, така и на гостите в града, главния площад с паметника, построен в памет на Исмаили Самани, обединител на династията Саманиди. Посещение на останките от Хисарската крепост от XVIII в., разположена в долината Хисар – една от най - големите забележителности в района на Душанбе (30 км западно от града), която в миналото е служила за резиденция на емира на Бухара. До крепостта се намират и две медресета от XVIII и XIX в. – Старото, служило някога като място за изучаване на Корана, и Новото – в което се обучават студенти в началото на XX в., и старият мавзолей от XVI в. на Махдуми Азам – ислямски богослов и мистик. Вечеря. Нощувка.
3 ден Душанбе - Худжант
Закуска. Отпътуване за Худжанд – един от най - древните градове на Централна Азия, който е сред важните търговските центрове по Пътя на коприната от Китай към Европа. Според някои източници Худжанд е основан през VII-VI в.пр.н.е. по време на управлението на Кир Велики. Започвайки своето съществуване като част от Ахеменидската империя, градът е завладян от Александър Велики, който създава тук Александрийската Ешата – най-северния аванпост на империята му в Централна Азия, известен като „Далечната Александрия“. Туристическа програма в Худжанд, която включва площад Пушкин, Археологическия музей, намиращ се на територията на местната крепост от VII в., разрушена няколко пъти от различни завоеватели и реконструирана през XVIII в. за последен път, Мемориалния комплекс на Муслихидин, Панджшанбе базар, чието име в превод от персийски означава „четвъртък“. Панджшанбе се счита за един от най - старите пазари в Таджикистан, Двореца на културата Арбоб - мястото, на което е избрано таджикското знаме. Настаняване в хотел. Вечеря. Нощувка.
4 ден Худжант – Истаравшан – езерата Маргузор (Седемте езера) - Пенджикент
Закуска. Отпътуване за градчето Истаравшан (някогашното градче Ура-Тюбе). Пристигане и туристическа програма в едно от най-древните селища в страната, на което днес се гледа като на град-музей. Продължаване за езерата Маргузор – най-голямото езеро, по чието име е наречена цялата група от седем езера в южната част на хълма Зеравшан. Тези езера са разположени на височини от морени образувани при отдръпването на ледниците. Пристигане в Пенджикент, чието име в превод от персийски означава „петте села”, от които започва съществуването му. Настаняване в хотел. Вечеря. Нощувка.
5 ден Пенджикент - Самарканд
Закуска. Туристическа програма в Пенджикент - древен град на древна Согдиана - държава, на чието място днес са разположени Таджикистан и Узбекистан, а нейна столица е бил Самарканд. Пенджикент е бил малък, но процъфтяващ град на согдийците в предислямска Централна Азия. Днес при посещението му се разглеждат Музея на Рудаки - „бащата” на персийската поезия, и руините на Саразм – древното селище е археологически обект, свидетелстващ за развитието на човешката цивилизация и зараждащите се икономически взаимоотношения между отделните селища в Централна Азия от V-IV в.пр.н.е. През 2010 г. то е включено в списъка на ЮНЕСКО. Отпътуване за Узбекистан, прекосявайки границата Яртепа. Пристигане в Самарканд. Пристигане и разглеждане на града, чието името идва от фарси и означава „град на камъка“) – „бижуто“ в древния и модерен Път на коприната. Туристическата програма включва: изящния нефритен мавзолей Гури Емир, в който са положени останките на великия азиатски завоевател Тамерлан, удивителния „пясъчен“ площад Регистан, творение на Тамерлан – огромен комплекс от куполи и минарета, джамии и медресета, сред които джамията Биби Ханум, посветена на първата жена на Тамерлан, прекрасния некропол Шах-и-Зинда (комплекс от 44 гробници) и старата обсерватория на Улугбек – най-великият мюсюлмански астроном. Настаняване в хотел. Вечеря. Нощувка.
6 ден Самарканд – Шахрисабз - Бухара
Закуска. Отпътуване за Бухара с попътна спирка в Шахрисабз. Програмата предвижда посещение на Мавзолея, построен от Тимур, в памет на най - големия му син Джагонхир, посещение на джамията Хазрет Имам и джамията Кук Гумбаз. Продължаване за Бухара /разст. 280 км/. Пристигане вечерта. Градът е един от най - старите и значими градове на територията на Узбекистан. През своята 2500-годишна история той израства до статута на важен търговски и занаятчийски център по Пътя на коприната. Бухара е и важно религиозно средище, посещавано от хиляди последователи на суфизма, които идват на поклонение пред родното място на Бахауддин Накшбанди - създател на една от най – големите суфистки секти. Заради своето богато културно историческо наследство, старата част на града е вписана в листата на ЮНЕСКО. Настаняване в хотел. Вечеря. Нощувка.
7 ден Бухара
Закуска. Начало на пешеходна обиколка из старата част на града. Древният град прилича на съвършен оазис в пустинята, осеян с тесни, лъкатушещи улички и порутени исторически монументи, осеяни с щъркелови гнезда. В сърцето на стария град е Лиаб-и-Хауз – освежаващ басейн с вода под сянката на черници, заобиколен с чайни с дивани със сложни дърворезби. Днес езерото се намира в центъра на важен архитектурен ансамбъл, включващ и сградата на най – голямото медресе в града. Обиколката предвижда и посещение на най - старата джамия, както и на внушителната крепост Арк, която в продължение на векове е била средище на административната власт в града. Разглеждане на Клалян минар – един от символите на града, както и на мавзолея Чашма Аюб – Изворът на Йов, свързан с интересна легенда. Привечер свободно време. Връщане в хотела. Вечеря в Madrassah Restaurant Nodir Divan-Begi. Фолклорно представление с традиционни танци в медресето Нодир Девон-Беги. Нощувка.
8 ден Бухара - Хива
Закуска. Отпътуване за Хива. Пътят между Бухара и Хива прекосява пустинята Къзълкум и следва маршрутът на керваните отъпкали „Пътят на коприната“. Предвиждат се спирки за снимки на бреговете на величествената р. Амударя и в пустинята. Пристигане в Хива в късния следобед. Настаняване в хотел и свободно време. Вечеря в ресторант Zarafshon Restaurant at ichan Kala. Нощувка.
9 ден Хива - Ургенч - Ташкент
Закуска. Туристическа програма в Хива, която включва посещение на вписания в листата на ЮНЕСКО комплекс Ичан Кала. Това е първият обект в Узбекистан под егидата на Юнеско. Комплексът впечатлява с 10-метровата си крепостна стена, датираща от XVII в., с голямото разнообразие от религиозни и светски сгради, намиращи се зад крепостните стени, датиращи от XII – XVII в. Специален интерес представлява превърналото се в символ на града минаре Калта Минор, което, макар и недовършено, със своите 29 м е една от най - впечатляващите сгради в комплекса. Разходката предвижда и разглеждане на медресето на Амин Кан, мавзолея на Пахлаван Махмуд, минарето на Ислам ходжа и др. В късните следобедни часове трансфер от Хива до летището на Ургенч /разст. 32 км/ и полет за Ташкент /времетраене 1.20 мин/. Кацане в столицата на Узбекистан. Трансфер и настаняване в хотела. Вечеря. Нощувка.
10 ден Ташкент
Закуска. Туристическа програма в „каменния град” (така се превежда името на Ташкент от тюркски) със стара и нова част, чиято архитектура и атмосфера разкрива облика на града от различни страни. Обиколката включва древния площад Каст Имам с прилежащите му медресе и джамия, обширния ориенталски пазар Чорсу, Арката на независимостта, Театралния площад, украсен с масивната сграда на театър Алишер Навои. Ще имате възможността да се повозите с местното метро и да видите някои от най - красивите метростанции в Централна Азия. Връщане в хотела. Вечеря. Нощувка.
11 ден Ташкент – Истанбул - София
Ранна закуска или сух пакет. Трансфер до летището. Полет на ТURKISH AIRILNES в 09.00 ч. за Истанбул. Кацане в Истанбул в 12.15 ч. Полет за София в 13.35 ч. Кацане в 14.55 ч.




Цената включва:
  • самолетен билет на Turkish Airlines София – Ташкент - София с включени летищни такси с 1 брой чекиран багаж до 30 кг + 1 брой ръчен багаж до 7 кг с размери 55х40х23 см
  • самолетен билет за вътрешен полет Ургенч - Ташкент с летищни такси и 1 брой чекиран багаж до 23 кг и 1 брой ръчен багаж до 7 кг
  • 10 нощувки със закуски, от които 2 – в Душанбе в хотел 4***, 1 – в Худжанд в хотел 3***+, 1 – в Пенджикент в хотел 3***, 1 – в Самарканд хотел 4****, 2 – в Бухара в хотел 4****, 1 – в Хива в хотел 4****, 2 – в Ташкент в хотел 4****
  • 9 вечери в ресторантите на хотелите/местни ресторанти, чай, кафе, минерална вода и безалкохолни напитки по време на вечерите в Узбекистан
  • фолклорно представление с традиционни танци в медресето Нодир Девон-Беги в Бухара
  • местен екскурзовод на английски или руски език с превод от водача на групата, туристическа програма в Душанбе, Худжанд, Истаравшан, Пенджикент, Самарканд, Шахрисабз, Бухара, Хива, Ташкент, спирка на езерата Маргузор
  • входни такси за музейните обекти и мавзолеи, посочени в програмата
  • всички трансфери по програмата с автобус/микробус
  • водач-преводач от агенцията по време на цялото пътуване
  • 1 бутилка минерална вода на ден в автобуса
  • медицинска застраховка с покритие 15 000 EUR
Цената не включва:
  • бакшиши за местни екскурзоводи и шофьори - 45 EUR /заплащат се основния пакет/
  • лични разходи
Други:
    Доплащане за: единична стая – 990 лв.
    медицинска застраховка за лица над 70 г. до 85 г. – 30.00 лв.
    Примерни хотели, предвидени по програмата: Asya Grand Hotel 4* или подобен в Душанбе, Khujand Deluxe Hotel 3*+ или подобен в Худжант, Sughd Hotel 3* или подобен в Пенджикент, Bek Samarkand Hotel 4* или подобен в Самарканд, Grand Bukhara Hotel 4* или подобен в Бухара, Bek Khiva 4* или подобен в Хива, The Royal Mezbon l 4* или подобен в Ташкент.
    Минимален брой туристи за осъществяване на екскурзията: 12 туристи
    Срок за уведомление при недостигнат минимален брой туристи: 20 дни преди началната дата.
    Необходими документи: международен паспорт с 6-месечна валидност към крайната дата на пътуването. Няма визови, санитарни и медицински изисквания за пътуване до Узбекистан и Таджикистан.
    Начин на плащане: депозит - 1000 лв., доплащане – до 35 дни преди отпътуване.
    Минимален брой туристи за осъществяване на екскурзията: 10 туристи
    Срок за уведомление при недостигнат минимален брой туристи: 20 дни преди началната дата.
    Необходими документи: международен паспорт с 6-месечна валидност към крайната дата на пътуването. Няма визови, санитарни и медицински изисквания за пътуване до Узбекистан.
    Използвани транспортни средства по програмата: • самолет • автобус/микробус •
    Застраховка „Отмяна от пътуване“: предоставяме възможност за сключване на допълнителна застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т.14 от Закона за туризма, покриваща разходите за анулиране на пътуването, за съкращаване и прекъсване на пътуването, поради здравословни причини на пътуващия, негови близки, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др. Стойността на застраховката се изчислява на база крайна дължима сума по договора, като има значение и възрастта на Потребителя, както и оставащи брой дни до периода на отпътуването. В зависимост от възрастта на туриста стойността на застраховката е около 5.0 % върху крайната дължима сума по договора за организирано пътуване.


Оферта № Е12472



Powered by webdesign