ТАДЖИКИСТАН - УЗБЕКИСТАН - по изгубените пътища на Александър Велики

Екскурзия ТАДЖИКИСТАН - УЗБЕКИСТАН - по изгубените пътища на Александър Велики - 11 дни / 10 нощувки / 10 закуски / 9 вечери
ТАДЖИКИСТАН - УЗБЕКИСТАН - по изгубените пътища на Александър Велики
ТАДЖИКИСТАН - УЗБЕКИСТАН - по изгубените пътища на Александър Велики
ТАДЖИКИСТАН - УЗБЕКИСТАН - по изгубените пътища на Александър Велики
ТАДЖИКИСТАН - УЗБЕКИСТАН - по изгубените пътища на Александър Велики
София – Истанбул - Душанбе - Худжанд – Истаравшан – езерата Маргузор - Пенджикент - Самарканд - Шахрисабз - Бухара – Хива – Ургенч - Ташкент – Истанбул - София

11 дни / 10 нощувки / 10 закуски / 9 вечери
от 5190.00 лв.

 
 
ДАТА ЦЕНА
18.08.2024 5190.00 лв.


Програма
1 ден София - Истанбул - Душанбе
Полет на TURKISH AIRLINES от София за Истанбул в 15.45 ч. Кацане в 17.15 ч. Следващ полет в 18.35 ч. за Душанбе. Кацане в Душанбе в 01.10 ч. Трансфер и настаняване в хотел. Нощувка.
2 ден Душанбе
Късна закуска. Туристическа програма в Душанбе – столицата на Таджикистан, включваща посещение на Националния музей на Таджикистан, представящ над 50 000 експоната, сред които и една от най - големите в света глинени статуи на Буда с височина 13 м, местния ориенталски базар Мехргон – любимо място за посещение както на местните, така и на гостите в града, главния площад с паметника, построен в памет на Исмаили Самани, обединител на династията Саманиди. Посещение на останките от Хисарската крепост от XVIII в., разположена в долината Хисар – една от най - големите забележителности в района на Душанбе (30 км западно от града), която в миналото е служила за резиденция на емира на Бухара. До крепостта се намират и две медресета от XVIII и XIX в. – Старото, служило някога като място за изучаване на Корана, и Новото – в което се обучават студенти в началото на XX в., и старият мавзолей от XVI в. на Махдуми Азам – ислямски богослов и мистик. Вечеря. Нощувка.
3 ден Душанбе - Худжант
Закуска. Отпътуване за Худжанд – един от най - древните градове на Централна Азия, който е сред важните търговските центрове по Пътя на коприната от Китай към Европа. Според някои източници Худжанд е основан през VII-VI в.пр.н.е. по време на управлението на Кир Велики. Започвайки своето съществуване като част от Ахеменидската империя, градът е завладян от Александър Велики, който създава тук Александрийската Ешата – най-северния аванпост на империята му в Централна Азия, известен като „Далечната Александрия“. Туристическа програма в Худжанд, която включва площад Пушкин, Археологическия музей, намиращ се на територията на местната крепост от VII в., разрушена няколко пъти от различни завоеватели и реконструирана през XVIII в. за последен път, Мемориалния комплекс на Муслихидин, Панджшанбе базар, чието име в превод от персийски означава „четвъртък“. Панджшанбе се счита за един от най - старите пазари в Таджикистан, Двореца на културата Арбоб - мястото, на което е избрано таджикското знаме. Настаняване в хотел. Вечеря. Нощувка.
4 ден Худжант – Истаравшан – езерата Маргузор (Седемте езера) - Пенджикент
Закуска. Отпътуване за градчето Истаравшан (някогашното градче Ура-Тюбе). Пристигане и туристическа програма в едно от най-древните селища в страната, на което днес се гледа като на град-музей. Продължаване за езерата Маргузор – най-голямото езеро, по чието име е наречена цялата група от седем езера в южната част на хълма Зеравшан. Тези езера са разположени на височини от морени образувани при отдръпването на ледниците. Пристигане в Пенджикент, чието име в превод от персийски означава „петте села”, от които започва съществуването му. Настаняване в хотел. Вечеря. Нощувка.
5 ден Пенджикент - Самарканд
Закуска. Туристическа програма в Пенджикент - древен град на древна Согдиана - държава, на чието място днес са разположени Таджикистан и Узбекистан, а нейна столица е бил Самарканд. Пенджикент е бил малък, но процъфтяващ град на согдийците в предислямска Централна Азия. Днес при посещението му се разглеждат Музея на Рудаки - „бащата” на персийската поезия, и руините на Саразм – древното селище е археологически обект, свидетелстващ за развитието на човешката цивилизация и зараждащите се икономически взаимоотношения между отделните селища в Централна Азия от V-IV в.пр.н.е. През 2010 г. то е включено в списъка на ЮНЕСКО. Отпътуване за Узбекистан, прекосявайки границата Яртепа. Пристигане в Самарканд. Пристигане и разглеждане на града, чието името идва от фарси и означава „град на камъка“) – „бижуто“ в древния и модерен Път на коприната. Туристическата програма включва: изящния нефритен мавзолей Гури Емир, в който са положени останките на великия азиатски завоевател Тамерлан, удивителния „пясъчен“ площад Регистан, творение на Тамерлан – огромен комплекс от куполи и минарета, джамии и медресета, сред които джамията Биби Ханум, посветена на първата жена на Тамерлан, прекрасния некропол Шах-и-Зинда (комплекс от 44 гробници) и старата обсерватория на Улугбек – най-великият мюсюлмански астроном. Настаняване в хотел. Вечеря. Нощувка.
6 ден Самарканд – Шахрисабз - Бухара
Закуска. Отпътуване за Бухара с попътна спирка в Шахрисабз. Програмата предвижда посещение на Мавзолея, построен от Тимур, в памет на най - големия му син Джагонхир, посещение на джамията Хазрет Имам и джамията Кук Гумбаз. Продължаване за Бухара /разст. 280 км/. Пристигане вечерта. Градът е един от най - старите и значими градове на територията на Узбекистан. През своята 2500-годишна история той израства до статута на важен търговски и занаятчийски център по Пътя на коприната. Бухара е и важно религиозно средище, посещавано от хиляди последователи на суфизма, които идват на поклонение пред родното място на Бахауддин Накшбанди - създател на една от най – големите суфистки секти. Заради своето богато културно историческо наследство, старата част на града е вписана в листата на ЮНЕСКО. Настаняване в хотел. Вечеря. Нощувка.
7 ден Бухара
Закуска. Начало на пешеходна обиколка из старата част на града. Древният град прилича на съвършен оазис в пустинята, осеян с тесни, лъкатушещи улички и порутени исторически монументи, осеяни с щъркелови гнезда. В сърцето на стария град е Лиаб-и-Хауз – освежаващ басейн с вода под сянката на черници, заобиколен с чайни с дивани със сложни дърворезби. Днес езерото се намира в центъра на важен архитектурен ансамбъл, включващ и сградата на най – голямото медресе в града. Обиколката предвижда и посещение на най - старата джамия, както и на внушителната крепост Арк, която в продължение на векове е била средище на административната власт в града. Разглеждане на Клалян минар – един от символите на града, както и на мавзолея Чашма Аюб – Изворът на Йов, свързан с интересна легенда. Привечер свободно време. Връщане в хотела. Вечеря в Madrassah Restaurant Nodir Divan-Begi. Фолклорно представление с традиционни танци в медресето Нодир Девон-Беги. Нощувка.
8 ден Бухара - Хива
Закуска. Отпътуване за Хива. Пътят между Бухара и Хива прекосява пустинята Къзълкум и следва маршрутът на керваните отъпкали „Пътят на коприната“. Предвиждат се спирки за снимки на бреговете на величествената р. Амударя и в пустинята. Пристигане в Хива в късния следобед. Настаняване в хотел и свободно време. Вечеря в ресторант Zarafshon Restaurant at ichan Kala. Нощувка.
9 ден Хива - Ургенч - Ташкент
Закуска. Туристическа програма в Хива, която включва посещение на вписания в листата на ЮНЕСКО комплекс Ичан Кала. Това е първият обект в Узбекистан под егидата на Юнеско. Комплексът впечатлява с 10-метровата си крепостна стена, датираща от XVII в., с голямото разнообразие от религиозни и светски сгради, намиращи се зад крепостните стени, датиращи от XII – XVII в. Специален интерес представлява превърналото се в символ на града минаре Калта Минор, което, макар и недовършено, със своите 29 м е една от най - впечатляващите сгради в комплекса. Разходката предвижда и разглеждане на медресето на Амин Кан, мавзолея на Пахлаван Махмуд, минарето на Ислам ходжа и др. В късните следобедни часове трансфер от Хива до летището на Ургенч /разст. 32 км/ и полет за Ташкент /времетраене 1.20 мин/. Кацане в столицата на Узбекистан. Трансфер и настаняване в хотела. Вечеря. Нощувка.
10 ден Ташкент
Закуска. Туристическа програма в „каменния град” (така се превежда името на Ташкент от тюркски) със стара и нова част, чиято архитектура и атмосфера разкрива облика на града от различни страни. Обиколката включва древния площад Каст Имам с прилежащите му медресе и джамия, обширния ориенталски пазар Чорсу, Арката на независимостта, Театралния площад, украсен с масивната сграда на театър Алишер Навои. Ще имате възможността да се повозите с местното метро и да видите някои от най - красивите метростанции в Централна Азия. Връщане в хотела. Вечеря. Нощувка.
11 ден Ташкент – Истанбул - София
Ранна закуска или сух пакет. Трансфер до летището. Полет на ТURKISH AIRILNES в 09.00 ч. за Истанбул. Кацане в Истанбул в 12.15 ч. Полет за София в 13.35 ч. Кацане в 14.55 ч.
Цената включва:
 • самолетен билет на Turkish Airlines София – Ташкент - София с включени летищни такси с 1 брой чекиран багаж до 30 кг + 1 брой ръчен багаж до 7 кг с размери 55х40х23 см
 • самолетен билет за вътрешен полет Ургенч - Ташкент с летищни такси и 1 брой чекиран багаж до 23 кг и 1 брой ръчен багаж до 7 кг
 • 10 нощувки със закуски, от които 2 – в Душанбе в хотел 4***, 1 – в Худжанд в хотел 3***+, 1 – в Пенджикент в хотел 3***, 1 – в Самарканд хотел 4****, 2 – в Бухара в хотел 4****, 1 – в Хива в хотел 4****, 2 – в Ташкент в хотел 4****
 • 9 вечери в ресторантите на хотелите/местни ресторанти, чай, кафе, минерална вода и безалкохолни напитки по време на вечерите в Узбекистан
 • фолклорно представление с традиционни танци в медресето Нодир Девон-Беги в Бухара
 • местен екскурзовод на английски или руски език с превод от водача на групата, туристическа програма в Душанбе, Худжанд, Истаравшан, Пенджикент, Самарканд, Шахрисабз, Бухара, Хива, Ташкент, спирка на езерата Маргузор
 • входни такси за музейните обекти и мавзолеи, посочени в програмата
 • всички трансфери по програмата с автобус/микробус
 • водач-преводач от агенцията по време на цялото пътуване
 • 1 бутилка минерална вода на ден в автобуса
 • медицинска застраховка с покритие 15 000 EUR
Цената не включва:
 • бакшиши за местни екскурзоводи и шофьори - 45 EUR /заплащат се основния пакет/
 • лични разходи
Други:
  Доплащане за: единична стая – 990 лв.
  медицинска застраховка за лица над 70 г. до 85 г. – 30.00 лв.
  Примерни хотели, предвидени по програмата: Asya Grand Hotel 4* или подобен в Душанбе, Khujand Deluxe Hotel 3*+ или подобен в Худжант, Sughd Hotel 3* или подобен в Пенджикент, Bek Samarkand Hotel 4* или подобен в Самарканд, Grand Bukhara Hotel 4* или подобен в Бухара, Bek Khiva 4* или подобен в Хива, The Royal Mezbon l 4* или подобен в Ташкент.
  Минимален брой туристи за осъществяване на екскурзията: 12 туристи
  Срок за уведомление при недостигнат минимален брой туристи: 20 дни преди началната дата.
  Необходими документи: международен паспорт с 6-месечна валидност към крайната дата на пътуването. Няма визови, санитарни и медицински изисквания за пътуване до Узбекистан и Таджикистан.
  Начин на плащане: депозит - 1000 лв., доплащане – до 35 дни преди отпътуване.
  Минимален брой туристи за осъществяване на екскурзията: 10 туристи
  Срок за уведомление при недостигнат минимален брой туристи: 20 дни преди началната дата.
  Необходими документи: международен паспорт с 6-месечна валидност към крайната дата на пътуването. Няма визови, санитарни и медицински изисквания за пътуване до Узбекистан.
  Използвани транспортни средства по програмата: • самолет • автобус/микробус •
  Застраховка „Отмяна от пътуване“: предоставяме възможност за сключване на допълнителна застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т.14 от Закона за туризма, покриваща разходите за анулиране на пътуването, за съкращаване и прекъсване на пътуването, поради здравословни причини на пътуващия, негови близки, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др. Стойността на застраховката се изчислява на база крайна дължима сума по договора, като има значение и възрастта на Потребителя, както и оставащи брой дни до периода на отпътуването. В зависимост от възрастта на туриста стойността на застраховката е около 5.0 % върху крайната дължима сума по договора за организирано пътуване.


Оферта № Е12472Powered by webdesign